9.10.2013

Kahvijäätelöä, cannoli ja punaviinimarjakastiketta

Illallisen jälkkärin ruoka-aineena oli siis kahvi, ja sääntöihin kuuluu, ettei sitä saa tarjota juomana, vaan raaka-ainetta pitää työstää jotenkin. Illallinen oli aika italialaisteemainen, joten jälkkärinkin halusin noudattelevan samaa kaavaa. Tiramusu tuntui liian itsestäänselvältä ja jossain amerikkalaisessa leipomo-ohjelmassa tehtiin cannoleita, josta nappasin sitten idean. Perinteisesti cannoleissa on ricottatäyte, niin näissäkin. Kahvijäätelö tuli nopeasti rinnalle ja raikastamaan aika tuhtia jälkkäriä keittelin kirpeän viinimarjakastikkeen. Vallan kelpo jälkkäri, vaikka itse sanonkin.


8 cannolia:

Cannolikuoret:

1,5 cup jauhoja
0,5 rkl sokeria
ripaus suolaa
1 rkl voita
1 valkuainen
1/4 cup kuivaa valkoviiniä

1 l öljyä friteeramiseen

Sekoita jauhot, sokeri ja suola. Hiero huoneenlämpöinen voi jauhoihin. Lisää valkuainen ja valkoviini ja sekoita nopeasti taikinaksi. Jos taikina on liian märkää, niin lisää jauhoja. Painele taikina littanaksi ja kääri kelmuun ja laita jääkaappiin vartiksi vetäytymään.

Kaupi taikinasta ohut levy ja ota siitä n. 7-8 cm halkaisijaltaan olevia ympyröitä muotilla. Kauli taikinaympyrät vielä niin ohueksi kuin pystyt. Käytä reilusti jauhoja. Pyöräytä kaulittu taina canolimuotin ympärille, liimaa taikina valkuaisella yhteen. Jos sinulal ei ole muotteja, niin tee niin kuin minä, ota kaupasta canneloni-putkiloita ja laita niiden päälle leivinpaperia. Toimii yhtä hyvin kuin oikeat muotitkin. Kauli kaikki taikina rinkulat muottien ympärille.

Kuumenna öljy 180°C, käytä lämpömittaria ja pidä kattilankansi vierssä siltä varalta että öljy syttyy palamaan (ei se syty, jos pidät lämmön tasaisesti tuossa 180 asteessa). Paista kuoret 2-3 kerrallaan vaalean ruskeiksi. Pyörittele kuoria öljyssä, jotta ne paistuvat tasaiseksi. Nosta kypsät kuoret leivinpaperin päälle jäähtymään ja heti kun sormet kestää, irrota kuoret muoteista.

Täyte:

2 rs ricottajuustoa
1 dl kuohukermaa
1 tl kanelia
2 rkl tomusokeria
100g tummaa suklaata rouhittuna

Vatkaa juusto notkeaksi ja lisää kerma ja sekoita. Lisää loput aineet ja maista. Laita täyte pursotuspussiin missä ei ole tyllaa.

Voit tehdä kuoret ja täytteet valmiiksi, mutta täytä kuoret vasta juuri ennen tarjoilua, jotta rapeus säilyy.

Kahvijäätelö:

4 keltuaista
1 dl ruokokidesokeria
2 dl kuohukermaa
2 shottia espressoa (n. puoli desiä)
1 dl glukoosisiirappia

Vaahdota keltuaiset ja sokeri. Mittaa kattilaan kerma, kahvi ja siirappi. Lämmitä kunnes siirappi on liuennut nesteeseen. Sekoita neste muna-sokerivaahtoon. Kaada massa pakkasen kestävään astiaan ja nosta se pakkaseen. Anna jäätyä yön yli, alussa ainakun tunnin-parin välein sekoitellen.

Punaviinimarjakastike:

2 dl punaviinimarjoja
1 rkl sokeria

Keitä marjoja ja sokeria vesitilkassa n. 10 min. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi, maista ja lisää sokeri atarvitatessa. Kastike saa jäädä aika kirpeäksi.  Jäähdytä.

Kokoa annokset. Täytä cannolit, nosta lautaselle jäätelöä ja kastiketta. Siivilöi kaakaota koko komeuden päälle. Tarjoa heti, jätski sulaa nopeasti, kuten kuvasta näkyy.