17.6.2015

Juhannusmenu

Meillä vietetään tänä vuonna juhannusta kaupunkiolosuhteissa. Vaikka keittiö löytyykin tällä kertaa läheltä, halusimme rakentaa sellaisen menun, joka on helposti siirrettävissä takapihan nurmikolle säiden niin salliessa. Tämän myötä, oikein aurinkoista juhannusta kaikille!


#Juhannusmenu2015

Vesimelonia ja minttua
Gin Tonic

Kikherne-tomaatti-mozzarella-pestoburgerit
Yrteissä marinoidut uudet perunat
Versosalaatti
Kuohuviini/valkoviini/olut

Raparperijuustokakku mansikoilla
Vaniljavaahto
Brachetto d'acqui



16.6.2015

Leipiä eri täytteillä ja takuuvarma illanistujaisten herkkukasa

Tämäkin on roikkunut pitkään luonnoksissa, mutta nyt sadepäivänä on aikaa naputella. Järjestimme ystävillemme euroviisukatsomon, johon piti tietysti tehdä jotain helppoa naposteltavaa. Päädyimme tekemään kolmenlaisia leipiä sekä maailman helpoimman ja näyttävän illanistujaisjälkkärin; herkkukasan.

Lisäksi tarjoltiin sipsejä, juustoja, suolatukkuja, kierteitä, valkosipulileipiä ja viinirypäleitä.


Leivät:

Merilevämäti-happuköör (creme fraiche, jos ei viro-kauppaa saatavilla)-ruohosipuli ruisnapilla
Kylmäsavulohi-kananmuna-sitruunamajoneesi patongilla
Manchego-kesäkurpitsa-srirachamajoneesi patongilla (kesäkurpitsa paistettu valkosipuli-timjami-öljyssä)



Usein, jos on tulossa ystäviä kylään, niin teen jälkkäriksi tällaisen herkkukasan. Tällä kertaa kasasin siihen minisuukkoja, mansikoita, vaahtokarkkeja ja mansikkakaramelleja. Kasaa voi tuunata omien mieltymysten mukaan, yhdistellä loputtomasti erilaisia kokonaisuuksia. Leipuri tekee itse ja toinen ostaa kaupasta. Aina yhtä hyvää ja näyttävää.


15.6.2015

Piknik-eväät

Eräänä perjantaina järjestimme työporukan kanssa piknikin. Ruokaa suunniteltaessa kriteereinä oli helppous, helppo liikuteltavuus ja mahdollisimman pieni kertakäyttöastioiden tarve.

Yksi teki pinaatti-fetamuffinsseja, porukalla käärimme kolmelaisia leipiä. Yhteen sujautimme salaattia, mansikkaa, avokadoa ja fetaa, toiseen ilmakuivattua kinkkua, tomaattia, salaattia, basilikaa ja mozzarellaa. Kolmas sai inspiraation grillileivistä, ja sisälle laitoimme päärynää, rosmariinia ja brie-juustoa.

Jälkiruoaksi teimme vartaita johon tökimme pensasmustkoita, mansikoita, pienen brownien ja vaahtokarkkeja. Lisäksi vesimelonin kausi on parhaimmillaan nyt, ja sitä saa edullisimmillaan euron kilohintaan. Helppoa ja herkullista!


14.6.2015

Vuoden paras piknik - Taste of Helsinki

Vietimme aurinkoista perjantai-iltaa Kansalaistorilla Taste of Helsinki-tapahtumassa. Sää suosi, ja koska tulimme hieman myöhemmin paikalle, oli lähes kaikki ruuhkakin jo tasaantunut. Mitä nyt Raguun joutui muutaman minuutin jonottamaan.


 Aloitin piknikin Kaskiksen sokerisuolatulla lohella. Annos oli takuuvarma, maukas, kaunis ja raikas.


Välissä maistoin Hipin lautaselta Matti Jämsenin toast skagenia, ja se oli kyllä yksi parhaista skageneista koskaan. Rapsakka, maukas muta samalla pirteä.


Kakkosena maistoin Brödin Sipuli-annosta, joka olikin loustava vuohenjuusto yhdistettynä sipulin makeuteen oli nappisuoritus.


Kolmantena oli koko piknikin yllättäjä, Pastorin ceviche. Tämä oli koko illan paras annos. Ja paras ceviche koskaan. Pastor ei ole jotenkin yhtään houkuttanut aikaisemmin, mutta ehkä sille tämän esityksen perusteella pitää antaa mahdollisuus.


Jaomme vielä Brödin Poltettu lohi-annoksen. Hyvää oli, mutta kolmas lohiannos oli ehkä vähän liikaa.


Sitten siirryimme jälkkäreihin. Jaoimme Hipin kanssa Brödin Mansikkaa ja jäägefiiriä-annoksen sekä Ragun lakritsi-fenkoli-sitruuna-jälkkärin. Ragu vei tällä kertaa pidemmän korren, mutta vain hiuksenhienosti.



Hipin suosikkiannos oli Kaskiksen ylikypsää possua, kevätsipulia ja perunaa


Kokonaisuutena tapahtuma oli jälleen kerran onnistunut, ruoka hyvää ja palvelu toimi. Tällä kertaa sääkin suosi. Tänään ehtii vielä, ja sadepisaroitakaan ei kannata pelätä, koska alueelta löytyy hyvin säänsuojaa. Ensi vuonna taas uudelleen!

2.6.2015

Tiluksilla - ennen ja jälkeen

Niin kuin mainitsinkin, meidän aika on mennyt aika pitkälti puutarhahommissa koko kevään. Aikamoisesta sillisalaatista lähdettiin, ja nyt jo melkein tiedetään mitä kasvaa missäkin. Joitain vanhoja ylläreitä jätettiin kitkemättä, saas nähdä kuinka montaa rikkaruohoa me tunnollisesti kastellaan ja hoivataan.

Päädyttiin monen vision kautta tuollaiseen lavakaulusviljelyyn, joka taitaa olla aika trendikästä nykyään. Myös perinteinen peruna- ja mansikkamaa saatiin mahdutettua tontille, ja kukkia kanssa! Mustikkaa ja vadelmaa kokeillaan ja tekisi mieli törkätä maa-artisokka johonkin kulmaan. Tämän hetkisen laskelman mukaan saatiin mahdutettua pikku pläntille 68 eri lajiketta. Katsotaan sitten mitkä kaikki elää kesän jälkeen.



Mukana talkoissa

Me ollaan mukana uuden lastensairaalan hyväksi, täysin talkoovoimin järjestettävässä Live Aid -konsertissa. Konsertti on paitsi megatapahtuma Stadikalla, myös viiden tunnin suora lähetys Maikkarin lauantai-illassa. Paikalla on n. 500 talkoolaisen lisäksi 300 esiintyjää; eturivin tähdistä Cantores Minores-kuoroon ja Oopperan balettitanssijoihin.

Jos en olisi jo mukana, niin lähtisin ensi lauantaina stadikalle, tai vähintään katsoisin telkkarista. Kaikki kerätyt varat lahjoitetaan lyhentämättöminä Uudelle Lastensairaalalle. Lippuja saa lippupalvelusta ja telkkarista näkyy lahjoitusohjeet. #liveaidsuomi #suomensuurimmattalkoot